Pagina wordt geladen ...
header

U wilt vrijwilliger worden

Wat fijn dat u erover nadenkt om vrijwilliger te worden bij Acanthis! We zijn altijd op zoek naar mensen die een beetje van hun toewijding willen inzetten om anderen te helpen. Wist u dat per hospice wel honderd vrijwilligers nodig zijn? En dan zijn er nog al die vrijwilligers van Acanthis die mensen in hun laatste fase ondersteunen in hun eigen huis, verzorgings- of verpleeghuis. Wilt u weten hoe zij het vinden? Ze vertellen er graag over. Maak een afspraak, u bent altijd welkom.

Als vrijwilliger is uw belangrijkste taak om er te zijn. U bent er voor de stervende, u bent er voor de naasten en u bent er – als dat nodig is - om de professionele hulpverlening te ondersteunen. Voor de mensen in hun laatste fase bent u van groot belang. U geeft ze net dat beetje extra om het eind van hun leven zo fijn mogelijk te maken.

 

Liefde, kennis en kunde

Nee, het is niet de gemakkelijkste vrijwilligersbaan en niet iedereen is even geschikt. Het kan soms best zwaar zijn, u bouwt een band op met iemand van wie u weet dat het leven weldra eindigt. Mocht het lastig worden, dan staan goed opgeleide medewerkers van Acanthis altijd voor u klaar. De dankbaarheid is altijd groot, het gevoel om écht iets voor iemand te kunnen betekenen is onbetaalbaar. Zoals veel van onze vrijwilligers het beschrijven: het is een verrijking van uw leven.

Welke eigenschappen hebt u nodig? Het belangrijkste is een flinke dosis liefde, of beter gezegd: toewijding. U bent bereid iets van uw tijd in te zetten voor het geluk van anderen. Kennis en kunde zijn ook belangrijk, omdat het ondersteunen van mensen in de laatste fase van hun leven, en ook hun naasten, daarom vraagt. De kunde bouwt u op door ervaring, de kennis leveren wij in de vorm van een basistraining en regelmatige themabijeenkomsten.

 

Thuis of hospice

Als u besluit vrijwilliger te worden, kunt u worden ingezet ter ondersteuning van mensen thuis, verzorgings- of verpleeghuis of u biedt hulp in één van onze hospices in Meppel, Hoogeveen en Emmen. Een combinatie van de twee kan natuurlijk ook, het is maar waar u het meest voor voelt. Waar u ook werkt: u biedt een luisterend oor en een wakend oog.

Veel mensen brengen de laatste tijd van hun leven graag thuis door. Als vrijwilliger is het uw missie om te helpen dat verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. U bent er voor de client en de naasten. Dat betekent dat u gezelschap houdt, een spelletje speelt, mee gaat een wandeling maken, een boodschap doet, gasten ontvangt, of wat licht huishoudelijk werk doet. U ondersteunt indien nodig ook de professionele hulpverleners.

Een hospice is ingericht om de laatste fase van het leven van de bewoners zo comfortabel mogelijk te maken. De sfeer is huiselijk en wordt vooral gecreëerd door de vrijwilligers die er elke dag en avond zijn. U helpt daar als vrijwilliger aan mee door de bewoners een luisterend oor te bieden. U houdt hen gezelschap, zorgt voor koffie of thee, ontvangt familie, maakt een praatje en doet meer om de bewoners van dienst te zijn.

 

Vrijwilliger aan het woord

'Bijzonder om in de privésfeer te worden toegelaten'

Voldoening is een woord dat past bij wat Bertie Gelijk voelt over haar vrijwilligerswerk. ,,Ik vind het heel bijzonder dat je als vrijwilliger zo wordt toegelaten in de privésfeer van mensen die in de laatste levensfase verkeren. Het klinkt misschien een beetje raar, maar de voldoening die dit werk geeft is één van de redenen waarom ik het nog altijd met veel plezier en dankbaarheid doe. Het is ook zeker niet alleen maar kommer en kwel wat je ziet. Ik vind het opvallend hoeveel humor je soms tegenkomt." Lees verder

 

 

Hoe werkt het?

U neemt contact op met ons en u gaat snel in gesprek met één van de coördinatoren. Zij zijn verantwoordelijk voor het indelen van de vrijwillige hulp in de hospices, maar ook bij de mensen thuis. We willen graag van u weten wie u bent, hoeveel steun u kunt bieden en in welke vorm en waarom u graag vrijwilliger wordt. Na dit intakegesprek bepalen we samen of, hoe en waar u kunt ondersteunen.

Daarna volgt een door ons betaalde basistraining waarin u de grondbeginselen van de hulpverlening bijgebracht worden. Nu bent u klaar om als vrijwilliger aan de slag te gaan en wordt u in overleg een aantal uur in een hospice of bij iemand thuis ingedeeld. De verrijking van uw leven kan beginnen!

 

Contact opnemen of meer informatie aanvragen

Vrijwilligers Acanthis zorg

 

Waarom Acanthis

  • Er zijn voor mensen in de laatste levensfase met tijd, aandacht en ondersteuning
  • Er zijn voor mantelzorgers als de zorg voor een dierbare te zwaar dreigt te worden
  • Er zijn voor een ieder met zorg voor een goed levenseinde
sitemap - contact - cookie instellingen - Website door Webba